KLAPKA GYÖRGY DUNA POLGÁRŐR EGYESÜLET

Vízre jogosítványt

2017. március 25. 15:38 - kempőr

jogs.jpg

Hazánkban számtalan természetes víz van, tavak, folyók, melyeken kellemesen el lehet tölteni a szabadságunkat a kánikulában, de akár egynapos kirándulások keretében is jó aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak ezek a helyek. Aki komolyabb vízi járművekkel szeretne közlekedni, annak a vízi közlekedési ismeretekről szóló jogosítvánnyal kell rendelkeznie.

2014-től jelentősen felemelték azokat a csónakméreteket, illetve csónakmotor teljesítményeket, melyekre nem kell vízi jogosítványt, azaz vízi jártassági engedélyt megszerezni. A korábbi szabályozás nem volt túl ésszerű, ehhez képest sokáig tartotta magát. Az előző jogszabály abból indult ki, hogy nagyobb teljesítményű csónakot, hajót csak olyan vezethessen, aki beszámolt a vízi jártassági ismeretekből. Ezért 6,2 méter hossz alatt és 4 kW motorteljesítményig nem kellett vízi jártassági engedély. Ezzel csak az volt a gond, hogy viharban vagy árhullám idején egy folyón csónakkal, a folyásiránnyal szemben nemhogy 4, de még 5 kilowattos motorral sem lehet biztonságosan közlekedni, de még a partra evickélni sem. Tehát a veszélye is megvan annak, ha kisteljesítményű vízi járművel közlekedünk.

Mivel a vízi jártassági engedély megszerzése több, mint 100 ezer forintba került már évekkel ezelőtt is, sokan azért nem vezettek nagyobb teljesítményű, biztonságosabb eszközöket, hogy ne kelljen kifizetni a jogosítvány kiállításának és a felkészítő tanfolyamnak a díját.

2017 óta módosultak a szabályok, eszerint csak a 7 méternél hosszabb, és 7,5 kW teljesítménynél erősebb motorral szerelt járművek vezetéséhez kell vízi jártassági engedély. Ezzel együtt a csónak definíciója is változott, hiszen a módosított szabályozásban változott azon úszó eszközöknek a köre, melyeket nem kell nyilvántartásba venni és vizsgáztatni a hatóságnál.

Az új leírás szerint a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő, szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, melynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW: az csónak.

A kedvtelési célú kishajó vezetői engedélyt, mely ez előbb leírt „csónak” paramétereinél nagyobb méretű, teljesítményű, vitorlafelületű eszközök vezetéséhez szükséges 13 000 forintos illetékért állítják ki – persze csak ha megvan a tanfolyam és a vizsga. Szükség van még a plasztikkártya kiállításához háziorvosi igazolásra, igazolványképre.

Nem olcsó a tanfolyam

Három féle jogosítványra pályázhatunk, ha vízen szeretnénk közlekedni. A már említett sport és kedvtelési célú képesítéssel motorcsónakot és 5-6 személyes kishajót vezethetünk. Ára 60-120 000 forint között van, és körülbelül 5 nap elméleti és 2 nap gyakorlati képzésből áll, majd ezután kb. 10-15 nap múlva már kész is van a „vízijogsink”.

Ennél egyel komolyabb a szolgálati kishajó vezetésére alkalmas papír, ami gyakorlatilag rendezvényhajót takar, ezzel már vállalkozási céllal is szállíthatunk utasokat bizonyos keretek között. A harmadik kategória a kereskedelmi hajó. Utóbbi kettő már jóval komolyabb felkészülést igényel, és nagyhajókra kiváltható változata is van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komaromipolgarorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7612369767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása